78 річниця завершення ІІ світової війни

78 річниця завершення ІІ світової війни

2 вересня 1945 року, на борту американського лінкора Міссурі було офіційно підписано акт про капітуляцію Японії — це подія, яка завершила Другу світову війну.

Ще 26 липня 1945 року три держави — Велика Британія, США та Китайська республіка — виснули Японії вимогу про беззастережну капітуляцію, в іншому разі обіцяючи імперії «швидке та повне знищення» (prompt and utter destruction). Цей ультиматум оприлюднили у вигляді спільної декларації трьох країн на Потсдамській конференції. То була третя (і остання) офіційна зустріч лідерів найбільших на той час держав антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

На той час японський флот втратив левову частку своєї могутності, а бомбардування об'єктів японської промисловості та знищення торгових кораблів призвело до руйнації військової економіки країни. Використання вцілілих японських військових кораблів було серйозно обмежене через дефіцит палива.

Однак Японська імперія відкинула ультиматум, заявивши про намір продовжувати бої, хоча японські лідери тим часом таємно просили СРСР — як формально нейтральну сторону — виступити посередником для укладання миру на більш вигідних для Японії умовах.

Японська імперія оголосила про свою капітуляцію 15 серпня 1945 року, а за день до цього такий крок підтримав японський імператор Хірохіто. У своєму зверненні до військових через два дні він заявив: «Безглуздо збільшувати руйнівні наслідки війни до такого ступеню, щоб зрештою під загрозою опинилися б самі основи існування імперії». Однак частина японських воєначальників відмовлялася капітулювати: раніше Японія ще не програвала таких масштабних воєн, її територію ніколи не окупували. Тому деякі з японських підрозділів не складали зброї аж до пізньої осені 1945 року.

Формальний акт про капітуляцію Японії був підписаний 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора Міссурі в Токійській затоці. З того часу ця дата вважається днем закінчення Другої світової війни — найбільш смертоносного конфлікту в історії людства, жертвами якого стали від 70 млн до 85 млн осіб.