День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

🎗 Сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

🎗 Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

🎗 За словами міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, щорічно 18 травня в Україні вшановують пам’ять понад 200 000 кримських татар, яких радянська влада примусово вивезла з Криму в 1944 році. Внаслідок насильницької депортації вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто — і життя.

“Єдиний спосіб це припинити і врятувати пам’ять про історію кримських татар та, що найважливіше, їх життя, яке перебуває в окупації під серйозною загрозою, — якнайшвидше відновити суверенітет України”, - заявив Ткаченко.

На його переконання, завдяки захисникам і захисницям України “зовсім скоро ми знову побачимо мирний, квітучий Крим, в якому живуть вільні люди”.